VEH: ‘Vooral vertrouwen in verzekeraars geschaad'

maandag, 19 mei 2008

Volgens onderzoek van Vereniging Eigen Huis (belangenbehartiger en commercieel tussenpersoon)heeft een ruime meerderheid van de Nederlandse woningbezitters weinig vertrouwen meer in de geloofwaardigheid van verzekeraars en tussenpersonen. Beiden hebben volgens driekwart van de ondervraagden bewust informatie achtergehouden over de kosten van beleggingsverzekeringen. Ruim 40 procent wijst de verzekeringsmaatschappijen als hoofdschuldige aan, gevolgd door tussenpersonen (14 procent) die over beleggingsverzekeringen hebben geadviseerd.

Note: FACN adviseert altijd met retourprovisie of haalt de provisie uit de producten. Bij ons zult u dus geen woekerpolissen of woekerprovisies tegenkomen.

Tweederde vindt bovendien dat deze tussenpersonen ook financieel moeten bijdragen aan de compensatie van gedupeerden. Door de woekerpolisaffaire is 61 procent van de ondervraagden negatiever gaan denken over verzekeringsmaatschappijen. Bijna de helft van de woningbezitters heeft er geen vertrouwen in dat verzekeraars op een goede manier zullen proberen de affaire op te lossen. Acht op de tien bepleit drastische maatregelen om het vertrouwen van consumenten in de verzekeringsbranche terug te winnen. VEH laat weten dat verzekeraars niet langer uit winstbejag zichzelf centraal moeten stellen, ‘omdat steeds weer blijkt dat verzekeringsproducten niet doen wat de consument ervan mag verwachten'.

Verzekeraars moeten volgens VEH hun aanbod opschonen, zodat alleen producten worden verkocht die aansluiten op de maatschappelijke realiteit en die hun beloften waarmaken. De organisatie vraagt zich bijvoorbeeld af of beleggingsverzekeringen met een looptijd van dertig jaar nog passen in een maatschappij waarin steeds sneller van baan, woning en relatie wordt gewisseld. Daarnaast moeten ‘dubbele bodems' uit verzekeringen worden gesloopt en over de producteigenschappen moet eerlijk worden gecommuniceerd.

Vereniging Eigen Huis is ook van mening dat een snelle en passende oplossing voor de woekerpolisaffaire noodzakelijk is om een begin te kunnen maken met het herstel van het vertrouwen in verzekeraars.

Actuaris Jan Donselaar heeft zich inmiddels ook in het strijdgewoel gemeld. Beleggen met een bankspaarproduct brengt volgens hem veel hogere kosten met zich mee dan algemeen wordt aangenomen. Donselaar vindt zelfs dat bankspaarproducten ook een soort woekerpolissen zijn. (bron: InFinance)

« Terug naar nieuwsoverzicht