Hypotheekrente gaat rap omhoog

woensdag, 4 juni 2008

De hypotheekrente is de afgelopen weken fors opgelopen.

Wie een nieuwe geldlening wil afsluiten om een huis te kopen, komt in het gunstigste geval nog net uit op een rente van rond de vijf procent. Het tarief voor variabele hypotheken loopt bij meerdere aanbieders richting de vijfenhalf tot zelfs zes procent. De hogere rentepercentages zijn een bittere pil voor nieuwkomers op de huizenmarkt. Door de gestegen huizenprijzen en opgelopen rentelasten is het voor hen de afgelopen jaren veel moeilijker geworden om nog een koophuis te bemachtigen.

Daarbij komt bovendien dat veel banken hun financieringsnormen inmiddels strakker hanteren. Ook huisbezitters die hun hypotheek de afgelopen jaren niet langdurig vastzetten en nu moeten verlengen, zijn de klos. "Vergeleken met vorig jaar zijn de tarieven met ongeveer een procent opgelopen", zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis. "Het heeft alles te maken met de Amerikaanse kredietcrisis. Er is minder vertrouwen. Daardoor is kortstondig geld lenen veel duurder geworden. Door de fiscale aftrek worden de effecten voor de meeste huishoudens gelukkig behoorlijk gedempt." Vereniging Eigen Huis adviseert hypotheekaanvragers 'altijd te onderhandelen' bij een nieuwe hypotheek. " Banken adverteren daar zelf mee. Een tiende of twee tiende procent kan er bijna altijd wel vanaf."

Retourprovisie levert vaak meer en directer voordeel op. Wat dacht u van 0,2% rentekorting voor 25 jaar? 5% rentekorting! Gemiddeld voordeel voor u ruim € 15.000,-. Gebruik ons contactformulier voor uw hypotheek met retourprovisie.

« Terug naar nieuwsoverzicht