Hypotheekprovisie onder politiek vuur

woensdag, 21 mei 2008

Consumenten moeten meer inzicht krijgen in de provisie die hypotheek- en verzekeringsadviseurs ontvangen. Dat vindt minister van Financiën Wouter Bos.

Waarom adviseert de hypotheekadviseur hypotheek X te nemen? Omdat die het beste past, hoopt de klant. Naïef, vinden onder meer de Consumentenbond en PvdA'ers als Wouter Bos. Zij vermoeden dat hypotheekadviseurs vaak díe hypotheek adviseren, die hen de hoogste hypotheekprovisie oplevert van de hypotheekverstrekker. De klant is zich volgens hen niet bewust van dit bedrog en weet niet dat hij met hypotheek Y beter af was.

Daar moet een einde aan komen, vindt Wouter Bos, die morgen in de Tweede Kamer gaat praten over provisies. Als het aan hem ligt, moeten adviseurs klanten straks verplicht vertellen wat zij aan provisie verdienen bij het afsluiten van een verzekering of hypotheek.

Niets nieuws onder de zon voor ons: FACN biedt vanaf dag 1 al inzage in alle hypotheekprovisie en werkt tegen vaste inhoudingen. Het meerdere aan hypotheekprovisie ontvangt de klant als retourprovisie op zijn of haar bankrekening.

« Terug naar nieuwsoverzicht