Fout renteaftrek nieuwbouw wordt hersteld

woensdag, 30 januari 2013

Minister Blok van Wonen gaat een 'fout' in de wet repareren, waardoor huizenverkopers alleen hypotheekrenteaftrek krijgen als ze hun schuld aflossen. Hierdoor zouden sommige kopers van nieuwbouwhuizen onbedoeld van een deel van hun aftrek worden beroofd.

Blok zegde dit toe tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer. Het VVD-Kamerlid Helma Nepperus had de minister hierover om opheldering gevraagd.

Een fiscalist had het ministerie vorige week geattendeerd op de mogelijke fout. De verplichting tot aflossen stelt volgens hem sommige kopers voor problemen, namelijk diegenen die een nieuwbouwwoning kopen die nog gebouwd moet worden. Zij sluiten eerst een koop-aanneemovereenkomst, en pas later een hypotheek. Ondertussen brengt de projectontwikkelaar al wel bouwrente in rekening.

De bouwrente kon eerst, net als hypotheekrente, worden afgetrokken. Maar sinds dit jaar stelt de wet dat men alleen recht op aftrek heeft, als er wordt afgelost op de lening. Maar op een schuld die wordt opgebouwd bij een aannemer wordt niet afgelost. Dat heeft tot gevolg dat huizenkopers die bouwrente nu niet meer automatisch kunnen aftrekken, zo stelde de fiscalist.

Blok gaf in de Kamer toe dat er sprake is van een 'lacune' in de wet en dat hij deze lacune zal repareren.


(bron: InFinance)

« Terug naar nieuwsoverzicht