Zelf huis ontwerpen vinden we leuk

donderdag, 26 april 2012

Veel consumenten hebben er wel wat extra geld voor over als zij hun toekomstige koopwoning zelf (deels) mogen ontwerpen. Bijna de helft van huiseigenaren is dan bereid om gemiddeld 17.100 euro meer te betalen voor een koopwoning. Dat blijkt uit een onderzoek onder 824 mensen dat is verricht door TNS Nipo in opdracht van brancheorganisatie Bouwend Nederland.

Ook blijkt ruim de helft van de ondervraagden bereid eenmalig extra te betalen voor de installatie van klimaatvriendelijke energievoorzieningen in hun huis. Deze mensen willen hiervoor gemiddeld 5.500 euro betalen.

Bouwend Nederland heeft het onderzoek laten doen bij het opstellen van een verkenning naar de toekomst van de sector.

Zo zou de bouw rekening moeten houden met zaken, zoals de verdere individualisering van de samenleving, vergrijzing, technologische ontwikkelingen en stijgende energieprijzen. Volgens de brancheorgansatie krijgt de bouw meer te maken met een 'vraaggerichte markt' en moeten bouwondernemers meer 'denken vanuit totaaloplossingen'.

Met de inzakkende verkopen van huizen door de financieel-economische crisis en moeizame doorstroom in de huursector, kent de bouw nu 'roerige tijden'. De sector ziet nog wel voldoende vraag.

'We bouwen op dit moment jaarlijks 10.000 woningen te weinig. Dat verschil moet straks ingehaald worden. Daar hebben we dan wel vakmensen voor nodig, die we nu helaas niet aan onze sector kunnen binden.'

Bij de overhandiging van een petitie aan de Tweede Kamer vroeg Bouwend Nederland dinsdag om ondersteuning voor de sector om de roerige tijden goed door te komen.

(bron: InFinance.nl,
http://www.infinance.nl/2514/lp-daily.html?fzine_id=13114)

« Terug naar nieuwsoverzicht