Noodklok geluid door ontwikkelaars

vrijdag, 9 maart 2012

Ontwikkelaars en vastgoedbeleggers doen een dringend beroep op het kabinet om maatregelen te treffen die ervoor zorgen dat de hypotheekverstrekking op peil blijft, teneinde de woningmarkt uit het diepe dal te trekken. De ontwikkelaars en beleggers vragen het kabinet tevens om nu duidelijkheid te geven over de hervormingen van de woningmarkt op lange termijn.

In de gezamenlijke brief schrijven de brancheverenigingen Neprom, NVB en IVBN dat de woningmarkt ernstig stagneert en dat de verkoop van nieuwbouwwoningen is teruggezakt naar ongeveer 1.100 per maand, terwijl dat in de jaren voor de crisis het drie- tot viervoudige was.

Volgens de drie verenigingen ligt dat vooral aan onvoldoende beschikbaarheid van hypotheekfinanciering.

Zij roepen op tot een evenwichtige aanpak op de koop- en huurmarkt, waarbij gekozen wordt voor een geleidelijke, langjarige invoering van de hervormingen, die van start moeten gaan na het inzetten van economisch herstel. De invoering zou budgetneutraal voor de overheid moeten verlopen, waarbij eventuele bezuinigingen via lagere belastingtarieven worden teruggegeven aan de burgers.

Uitgangspunten van de aanpak voor de koopmarkt zouden volgens de verenigingen moeten zijn:

- behoud van de hypotheekrenteaftrek, met een zeer geleidelijke afslanking in 20 jaar, gekoppeld aan een integrale, lange termijn herziening van het belastingregime;
- bevordering van aflossing van hypotheekschuld;
- de overdrachtsbelasting gaat naar nul.

(bron: InFinance.nl)

« Terug naar nieuwsoverzicht