Bouwbedrijven willen soepeler hypotheekregels

dinsdag, 28 februari 2012

De vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers NVB heeft een brandbrief gestuurd aan de AFM. De toezichthouder vergroot met "het dichtdraaien van de hypotheekkraan" de problemen op de huizenmarkt, vinden de bouwbedrijven, die vrezen dat het aantal verkochte nieuwbouwwoningen verder zal dalen.

Zij vinden dat er meer kapitaal en meer concurrentie tussen hypotheekverstrekkers moet komen.

"Ook zullen de banken van de AFM meer de ruimte moeten krijgen om maatwerkhypotheken te mogen leveren." Anders komt de huizenmarkt in een neerwaartse spiraal, waarschuwt de NVB. "Vooral de timing en de abrupte manier waarop de hypotheekkraan momenteel wordt dichtgedraaid, is funest."

Volgens de vereniging is de Nederlandse huizenmarkt in beginsel gezond en is er sprake van "een onnodige en gevaarlijke koudwatervrees bij de AFM".

"Zo is het bijvoorbeeld een volstrekte fabel dat de huizenprijzen in Nederland hoger zijn dan in de omringende landen." Ook het beeld van de hypotheekschuld is vertekend, omdat tegenover de schuld van € 650 mld een kapitaal aan woningbezit staat van € 1.100 mld "plus nog een kapitaal van € 200 mld in het kader van de spaar- en beleggingshypotheken".
De NVB noemt 2011 "een verloren jaar wat betreft woningverkopen".

Voor dit jaar verwacht de vereniging dat er in totaal 12.000 nieuwbouwwoningen zullen worden verkocht.

"In de jaren vóór de crisis was dat ongeveer vier keer zo veel."

(bron: AMWeb)

« Terug naar nieuwsoverzicht