Daling nieuwbouwverkopen naar naoorlogs dieptepunt

woensdag, 9 november 2011

De verkopen van nieuwbouwwoningen zakken onder de 1.000 verkochte woningen per maand. Daarmee zal de commerciële woningverkoop op een naoorlogs dieptepunt belanden. Dat stelt Nico Rietdijk, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Ontwikkelaars en Bouwers (NVB).

In oktober daalde het aantal nieuwbouw verkopen al naar 1.189 van 1.490 verkopen in september. Eind 2010 en begin 2011 noteerde de NVB nog zo’n 2.600 woningverkopen per maand.

Volgens Rietdijk zijn vooral banken debet aan de ingestorte woningverkopen. ‘Sinds 1 augustus hebben banken de financieringsmarkt radicaal op slot gegooid. Als je een mammoettanker als de woningmarkt tot een haakse bocht dwingt, breekt die in tweeën’, aldus Rietdijk.

Ook voor de eerste maanden van 2012 ziet de NVB-topman de verkopen niet boven de 1.000 uitkomen. ‘Zeker niet als de Nationale Hypotheekgarantie weer teruggaat naar 265.000 euro en de starter op de woningmarkt niet wordt geholpen.’

Ook roept hij gemeenten op de grondprijzen te verlagen.

De grondquote moet zeker 30 tot 40 procent omlaag. Anders bereiken we een punt dat de bouwkosten even hoog worden als de verkoopprijzen. Dan komt de hele nieuwbouwproductie tot stilstand.

Rietdijk heeft weinig begrip voor het voornemen van staatssecretaris Atsma om 10 procent van de nieuwbouwwoningen energieneutraal te maken en strengere eisen in het bouwbesluit te stellen. (bron:Vastgoedmarkt.nl)

« Terug naar nieuwsoverzicht