Ook Rabo ziet daling verkoop nieuwbouwwoningen

woensdag, 18 mei 2011

Door onder meer nieuwe financieringslastpercentages, die bepalen welk deel van het inkomen besteed kan worden aan de hypotheeklasten, viel het aantal transacties in maart terug.

Ook de nieuwbouwsector heeft het nog steeds moeilijk, en zal dit jaar en volgend jaar nog hinder blijven ondervinden van de stagnatie op de woningmarkt. Rabo rekent op een nieuwbouwproductie van 55.000 woningen in 2011 en 52.000 in 2012.

Rabobank verwacht dat de prijzen van koopwoningen dit en volgend jaar verder zullen dalen, met respectievelijk 2 procent en 2,5 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de gemiddelde huizenprijs in Nederland met 0,5 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor.

In januari en februari was sprake van een sterke opleving in het aantal verkooptransacties. Dat viel echter in maart ,,flink terug'' volgens de bank. De opleving in de eerste maanden van het jaar kwam volgens de Rabo-economen voort uit de rust omtrent de hypotheekrenteaftrek bij het aantreden van het nieuwe kabinet.

« Terug naar nieuwsoverzicht