Verkoop nieuwbouwwoningen stijgt

vrijdag, 23 oktober 2009

De verkoop van nieuwbouwwoningen is in het derde kwartaal van 2009 toegenomen. Er werd ruim 25 procent meer verkocht dan in het voorafgaande kwartaal. Volgens projectontwikkelaars kan worden gesproken van een voorzichtig herstel. Zij verkochten het afgelopen kwartaal vooral meer nieuwbouwwoningen in het goedkope en middeldure prijssegment.

Volgens de Neprom, de vereniging van projectontwikkelaars, werden in het derde kwartaal van 2009 circa vijfduizend nieuwe woningen verkocht, tegen vierduizend in het tweede kwartaal van dit jaar. Ondanks het herstel in het tweede kwartaal op rij volgens deze voorlopige cijfers, ligt de verkoop van nieuwe woningen nog steeds veel lager dan in de periode voor de economische crisis. In die periode werden er tussen de acht- en tienduizend woningen per kwartaal verkocht.

Nadat in het vorige kwartaal al een voorzichtige groei in het goedkope prijssegment was te zien, groeit in het derde kwartaal ook het aantal verkopen in het middensegment. In het segment van 216.000 euro tot 324.000 euro werden 40 procent meer woningen verkocht dan in het vorige kwartaal. Vergeleken met een jaar geleden is het aantal verkopen in het duurdere segment (boven 324.000 euro) met ruim 40 procent afgenomen.

Het is volgens de Neprom nog te vroeg om deze stijging toe te schrijven aan de recente verhoging van de NHG naar 350.000 euro. Daardoor kan ongeveer 80 procent van alle kopers van nieuwbouwwoningen een NHG-garantie krijgen.

De stijging in de verkopen van de afgelopen twee kwartalen is vooral terug te vinden bij de eengezinswoningen. In het derde kwartaal van 2009 werden 3.640 eengezinswoningen en 1.420 appartementen verkocht. In voorgaande jaren lag het aandeel van de appartementen in de verkopen tussen 35 en 40 procent, maar is nu gedaald naar 28 procent.

De groei van het aantal verkochte woningen is voor het grootste deel terug te vinden in West-Nederland. In het derde kwartaal werden hier 850 meer woningen verkocht dan in het tweede kwartaal. Ook in Oost-Nederland werden er meer woningen verkocht. Het aantal verkopen in de andere twee landsdelen, Noord- en Zuid-Nederland, stabiliseerde.

« Terug naar nieuwsoverzicht