Geld voor nieuwbouw corporaties in gevaar

donderdag, 1 oktober 2009

Het treintjesmodel waarmee corporaties hun nieuwbouwprojecten financieren ontspoort. Daardoor komt nieuwbouw in gevaar en zullen uitgaven voor beheer en leefbaarheid omlaag gaan.

Dat zegt Roger Doomen, directeur Financiën van corporatie Stadgenoot. "Het treintjesmodel heeft jarenlang goed gewerkt. Maar het is tegenwoordig nauwelijks rendabel meer gegeven het inflatievolgend huurbeleid, het arbeidsintensieve beheer, het complexe en dure onderhoud en de duurdere financiering."

Met het treintjesmodel wordt in de corporatiewereld bedoeld dat nieuwbouw als het ware als wagon aan het woningbezit gekoppeld wordt; en dat aan de achterkant een wagon met verkochte woningen wordt afgekoppeld. Nieuwbouw wordt steeds duurder en verkopen leveren te weinig op. Doordat de stichtingskosten blijven stijgen wordt de behoefte aan eigen vermogen volgens Doomen groter. De stichtingskosten van nieuwbouwwoningen zijn in de loop van de tijd gestegen vanwege de opschroefde kwaliteit van de woningen, de gestegen grondprijzen en omdat het de bouw niet goed lukt om te innoveren. (bron: Cobouw.nl)

« Terug naar nieuwsoverzicht