Aantal nieuwbouw woningen daalt naar 58.000

dinsdag, 22 september 2009

Er zullen in 2009 70.500 nieuwbouwwoningen gereedkomen. Daarna daalt het aantal met 17% naar 58.500 nieuwbouw woningen in 2010. In 2011 zakt het aantal gereedmeldingen nog iets verder naar 58.000 nieuwe woningen. Vooral het koopsegment van de nieuwbouwproductie lijdt de komende jaren onder de gevolgen van de recessie. Dit stelt BouwKennis in haar nieuwste woningnieuwbouwprognoses. Met een woningnieuwbouw van iets meer dan 70.000 woningen blijft het aantal nieuwe woningen in 2009 nog redelijk buiten de invloed van de crisis. Deze invloed is duidelijker te zien in 2010.

De crisis heeft de (nieuwbouw) woningmarkt hard geraakt. Vanaf het laatste kwartaal van 2008 is er sprake van stagnatie in de pijplijn. Vergunningen voor koopwoningen zijn om diverse redenen niet in aanbouw genomen. Het consumentenvertrouwen maakte in de loop van 2009 een flinke duikeling. Een kopersstaking op de woningmarkt volgde. Bovendien was er veel onzekerheid over de verkoop van de huidige woning. Tevens zijn banken terughoudender geworden bij het verlenen van kredieten.

Dit heeft alles heeft gezorgd voor een minimaal aantal bewegingen op de woningmarkt. Behalve de problemen met de verkopen van nieuwbouwwoningen, zijn er ook problemen met de financiering van nieuwe projecten. Projectontwikkelaars hebben naast een sterke daling van de verkopen ook te maken met een steeds moeilijker financierbaarheid van nieuwe projecten. Dit laatste leidt tot een daling van het aantal aangevraagde bouwvergunningen. (bron: Bouwkennis.nl)

« Terug naar nieuwsoverzicht