Moeder Icesave bank in problemen

dinsdag, 7 oktober 2008

Het vertrouwen in IJslandse banken smelt als sneeuw voor de zon. De IJslandse Inspectie van Financiën heeft gistermiddag dan ook de handel in bankaandelen van zes IJslandse banken stilgelegd, omdat de koersen keihard onderuit gingen. Dit meldden verschillende Scandinavische media.

In Nederland is de IJslandse bank Landsbanki actief via dochter Icesave, Kaupthing maakte in het recente verleden nog aanstalten Landsbanki te volgen naar ons land. Icesave is al maandenlang dé prijsstunter op de Nederlandse spaarmarkt met een rente van 5,25% op een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden.

Het vertrouwen in de IJslandse banken, toch al niet groot, kelderde gisterochtend nadat de IJslandse regering niet met een extra reddingspakket wilde komen om de economie te stutten. Na de beslissing pasten kredietbeoordelaars meteen de waarde van de IJslandse banken naar beneden bij. Vorige week nationaliseerde IJsland al Glitnir, de derde bank van het land.

Het IJslandse garantiestelsel biedt Europese spaarders bescherming tot minimaal €20.887 van het totale bedrag op de spaarrekening. Naast deze bescherming door het IJslandse garantiestelsel garandeert het Nederlands depositogarantiestelsel het bedrag tussen de €20.887 en €40.000 voor 90 procent.

Uit IJsland zelf duiken inmiddels de eerste berichten op over halflege supermarkten, die geen geld hebben voor verdere bevoorrading vanuit het buitenland, nu de IJslandse munt, de kroon, in een ongeremde val is geraakt en inwoners van het eiland aan het hamsteren slaan.

(bron: De Telegraaf )

Toch maar een Argenta Spaarrekening? lees hier meer over Argenta Internetsparen

« Terug naar nieuwsoverzicht