OVERLIJDENSRISICO KAN VEEL GOEDKOPER

maandag, 8 september 2008

Verzekeraars lokken nieuwe klanten met torenhoge premiekortingen in de hoop dat zij overstappen. Maar de consument die al jaren trouw premie betaalt, krijgt die korting niet. Zelden vertellen adviseurs u dat vooral de dure overlijdensrisicoverzekering inmiddels tot 40% goedkoper kan. Consumenten kunnen echter zelf actie ondernemen: vraag uw verzekeraar om een offerte met scherpe marktprijzen. Gebruik daarbij een stappenplan.

Veel adviseurs vertellen klanten niet dat een jaren lopende overlijdensrisicoverzekering veel goedkoper kan, gewoon bij de eigen verzekeraar. „Omdat ze daar niets aan verdienen”, zegt Peter Beszelsen, directeur van polisvergelijker Money-1. „Maar een goede adviseur meldt dat wel om zijn klant vast te houden, en geeft als de polis binnen vijf jaar wordt vernieuwd, de afsluitprovisie van de tweede polis terug. Zijn beloning heeft hij namelijk al gehad.” Klanten vangen bij hun verzekeraar geen bot, meent hij, als zij om een nieuwe overlijdensrisicopolis vragen, tegen de huidige scherpe markttarieven.

Sinds 2005 woedt een prijzenoorlog onder verzekeraars. Nieuwe klanten krijgen duizenden euro’s korting op een van de meest gebruikte polissen die bij hypotheken wordt verkocht. De in een schoenendoos gelegen oude overlijdensrisicopolis van voor 2005, is tegen een hogere premie afgesloten en wordt nu meestal genegeerd door verzekeraars en adviseurs. Deze ’slapende’ klanten betalen volgens prijsvergelijkers zoals Independer en Verzekeringssite zo’n 40% te veel. „Consumenten weten niet dat zij hun overlijdensrisicoverzekering eenzijdig en per direct mogen opzeggen”, zegt intermediair Beszelsen.

Opzeggen van deze polis kan ook zonder kosten. Is de gezondheid niet verslechterd, dan kan de klant bij zijn verzekeraar een nieuwe offerte vragen (zie het stappenplan in de afbeelding) voor dezelfde verzekerde bedragen, tot dezelfde einddatum. Dat scheelt nu volgens Money-1 voor een 50-jarige niet-rokende man – die nog vijftien jaar €4000 premie betaalt om tot een eindbedrag van €650.000 te komen – precies €24.000 aan premie.

Omdat u in achterliggende jaren wel ouder bent geworden, kan de risicopremie stijgen. Maar de binnengesleepte korting maakt die stijging ruimschoots goed. „Anders dan wat mensen denken zijn verzekeraars best bereid de eigen nog lopende polissen te vervangen”, stelt Beszelsen. Fortis, Zwitserleven, Legal & General, de Amersfoortse en Avero Achmea durven het aan. Independer schat dat 20% premievoordeel te behalen is bij alleen al de eigen verzekeraar.

Bij eigen verzekeraar ook korting af te dwingen

Maar het gebeurt zelden. De terughoudendheid zit bij adviseurs. Hun verdientermijn voor provisie is vijf jaar. Wordt binnen die periode een verzekering beëindigd, dan moet de adviseur het nog niet verdiende gedeelte aan de verzekereraar terugbetalen. „De slechte adviseurs zwijgen dus, want in terugbetalen hebben zij geen zin”, aldus Beszelsen. Hun eenmalige afsluitprovisie is doorgaans 170% van de jaarpremie, de overige verdiensten gemiddeld 5% over alle betaalde premies. Krijgt u in de huidige prijzenslag 30 of 40% korting aangeboden, dan verdient de adviseur over het hele bedrag dus stukken minder.

Miljoenen Nederlanders hebben een polis die binnen de vijfjaarstermijn loopt. „Vanwege het lagere tarief loont het dus om nu actie te ondernemen”, erkent ook Pieter Lijesen van prijsvergelijker NHP. „Dat kun je zelf,” meent Beselszen. „Maar de integere adviseur vraagt een offerte voor je aan zónder afsluitprovisie; die beloning heeft hij bij de eerste polis al verdiend. Helaas laten adviseurs vaak de volle provisie doorberekenen in de offerte.”

Vanaf 1 januari ontgaat u dat niet meer. De wet schrijft voor dat adviseurs hun provisies dan in een offerte volledig op tafel moeten leggen. Een groeiend aantal kantoren doet dat nu al. Die provisie kunt u overigens uitsparen door zelf via internet de nieuwe polis af te sluiten.

NVA, de branchevereniging van adviseurs, zegt dat het „wettelijk niet verplicht is klanten voortdurend op de hoogte te houden van goedkopere aanbiedingen”, aldus de woordvoerder. De wet wil wel dat klanten een passend advies krijgen. „Maar dat zegt niets over de hoogte van de premie. Het zal altijd wel ergens goedkoper kunnen. Moreel gezien zal een adviseur de polis toch regelmatig door de vergelijkingsmachines trekken om voordeel voor zijn klant te behalen.”

De op internet speurende adviseur snijdt zich in eigen vlees door lagere maandpremies aan te bieden. „Maar of je behoudt een klant met een goed advies, of hij vertrekt”, aldus de NVA. „Consumenten weten steeds beter waar ze het zelf goedkoper kunnen krijgen.”

Oversluiten scheelt geld

Dat de overlijdensrisicoverzekering bij uw bestaande verzekeraar goedkoper kan, blijkt wel als u overstapt. De grootste vergelijkingssites tonen onder de zwaar concurrerende verzekeraars kortingen van gemiddeld €7000 bij tussenpersoon en vergelijkingssite Independer.nl. Concurrenten als Verzekeringssite.nl, NHP.nl en Money-1.com komen soms met nog hogere kortingen: afhankelijk van leeftijd, opleiding en of u wel of niet rookt. Uitschieters: €30.000 over dertig jaar looptijd. „Omdat verzekeraars hun huidige klanten niet over de voortgaande premiedalingen informeren, betalen zij nu te veel”, stelt Independer-directeur Edmond Hilhorst. Ruim 80 procent is elders beter af, anderhalf miljoen mensen zijn volgens Independer goedkoper uit, ook omdat het oversluiten de facto niets kost.

Wie overstapt is wel zijn rechten kwijt en betaalt bij de nieuwe verzekeraar op basis van de huidige leeftijd. Maar uit alle prijsvergelijkingen blijkt dat de huidige, lagere, tarieven dat verlies goedmaken. Verzekeraars zouden die kortingen ook aan zittende klanten moeten doorberekenen, vinden de internetvergelijkers.

Géén uitvaartpolis

De overlijdensrisicoverzekering wordt vaak met een hypotheek verkocht. Maar verplicht is die gekoppelde koop niet: het loont vaak om de levenspolis apart af te sluiten. Bij een hypotheek die hoger is dan 75% van de executiewaarde van uw huis is meestal een overlijdensrisicopolis verplicht.

De verzekering is een woonlastenbeschermer: overlijdt u (voortijdig), dan keert de verzekeraar eenmalig een bedrag uit. Meestal wordt daarmee een deel van de hypotheeksom afgelost en is verhuizen voor de partner niet (meteen) nodig. De premie wordt per maand of per jaar betaald: overlijdt u al na drie maanden, dan wordt toch het afgesproken ’verzekerde bedrag’ uitgekeerd aan de nabestaanden.

Volgens onderzoek van verzekeraar Dela denkt 27% van de Nederlanders dat een uitvaartverzekering hetzelfde is als deze overlijdensrisicoverzekering.

Maar uit die laatste worden dus niet de kosten van een begrafenis vergoed. Nabestaanden kunnen het uitgekeerde geld ook vrij gebruiken: ter aanvulling van inkomen, om een lening af te lossen of voor de studie van kinderen.

In huishoudens hebben partners meestal allebei een polis. Goedkoper is twee verzekerden op één polis.

« Terug naar nieuwsoverzicht