Aegon Hypotheken accepteert nu ook Koop Goedkoop

dinsdag, 29 juli 2008

Naast Koopgarant accepteert AEGON Hypotheken vanaf nu ook woningen die worden verkocht via de regeling Koop Goedkoop.

Wat is Koop Goedkoop?

Koop Goedkoop is een initiatief van een aantal woningcorporaties die het belangrijk vinden dat het voor mensen met een bescheiden inkomen ook mogelijk moet zijn om een woning te kopen.

Bij Koop Goedkoop worden de woning en de grond gesplitst. Alleen voor de prijs van de woning sluit de klant een hypotheek. Voor het gebruik van de grond betaalt de klant erfpacht. Op deze erfpacht krijgt de klant korting. De eerste tien jaar hoeft niet de volledige erfpacht betaald te worden. Het eerste jaar betaalt de klant niets, in het tweede jaar 10%, het derde jaar 20% en zo stijgt de erfpacht elk jaar met 10% tot het volledige bedrag na tien jaar. Deze erfpacht is fiscaal aftrekbaar. Voor de grondhuur betaalt de klant 4% van de waarde per jaar. Deze waarde wordt jaarlijks geïndexeerd met het inflatiepercentage.

De huurlasten voor de grond (erfpachtcanon) komen bij de maandelijkse kosten voor de hypotheek.

Twee varianten Koop Goedkoop

Er zijn twee varianten van Koop Goedkoop. Bij model A garandeert de woningcorporatie dat ook de volgende koper weer volledig aanspraak kan maken op de kortingsregeling. Bij model B verleent de woningcorporatie eenmalig de kortingsregeling. Dit betekent dat op het moment dat de woning wordt verkocht, de nieuwe eigenaar geen korting krijgt. Elke corporatie kiest de variant die het beste aansluit bij de woningmarkt waarin de corporatie werkzaam is.

Verkoop van de woning

Bij verkoop van de woning geldt dat de corporatie het eerste recht heeft van terugkoop, maar is dit niet verplicht. Als de corporatie besluit de woning niet terug te kopen, is de verkoop verder vrij. Of de grond mee wordt verkocht en of de volgende koper ook de korting krijgt, is afhankelijk van het gebruikte model.

25% lager hypotheekbedrag

Door de splitsing ligt het bedrag waarvoor de klant een hypotheek moet afsluiten gemiddeld zo’n 25% lager dan bij een ‘normale’ koopwoning.

Wat zijn de voorwaarden?

Een aanvraag met Koop Goedkoop is alleen mogelijk met Nationale Hypotheek Garantie (NHG ).
Voor de NHG-toetsing wordt 50% van de volledige erfpacht meegenomen .
Bij de aanvraag moet het bedrag van de volledige erfpachtcanon worden doorgegeven.
Bij de aanvraag moet worden aangegeven dat Koop Goedkoop van toepassing is.

Meer weten over Aegon Hypotheken? En retourprovisie? Neem gerust contact met ons op.

« Terug naar nieuwsoverzicht