Economische crisis wordt dieper dan verwacht

donderdag, 3 juli 2008

BASEL - De Bank voor Internationale Betrekkingen (BIS) waarschuwt voor een internationale economische crisis die dieper zal zijn dan algemeen gedacht wordt.

De bank, het samenwerkingsverband van 55 nationale centrale banken, doet deze waarschuwing in het maandag verschenen jaarrapport.

"Onrust op de financiële markten, afnemende economische groei en stijgende inflatie lijken te wijzen op een teruggang van de wereldeconomie die dieper en langduriger zal zijn dan algemeen verwacht wordt", aldus de BIS. "De groeiende angst dat de wereldeconomie op een keerpunt staat, is niet ongegrond."

Volgens de BIS zullen de opkomende economieën de wereldeconomie niet van een teruggang kunnen redden. Hiervoor zijn ze teveel afhankelijk van de internationale vraag naar hun goederen, vooral uit de Verenigde Staten. "De export van opkomende economieën kan hard geraakt worden als de Amerikaanse economie verder afkoelt."

Crisis

De oorzaak van de internationale economische crisis ligt in de visie van de BIS in het gemak waarmee de afgelopen jaren krediet werd verleend.

De organisatie roept de aangesloten centrale banken dan ook op altijd "waakzaam" te zijn bij het vaststellen van de rentetarieven. Ook in goede tijden moeten ze zien te voorkomen dat er teveel wordt geleend.

Kwetsbaar

De BIS onderkent in zijn rapport dat de centrale banken voor een dilemma staan. Aan de ene kant moet de inflatie worden bestreden met een hogere rente, aan de andere kant kan dit de toch al kwetsbare economische groei verder afremmen.

Volgens de bank moet de nadruk nu echter liggen op de bestrijding van de inflatie. ,,De inflatie neemt daadwerkelijk toe, terwijl een significant lagere groei in heel veel delen van de wereld nog altijd slechts een mogelijkheid is.''

(bron: NU.nl )

« Terug naar nieuwsoverzicht